Què és Scratch?

Scratch (http://scratch.mit.edu) és un entorn visual de programació desenvolupat pel Lifelong Kindergarten Research Group dins del MIT Media Lab. Scratch està dissenyat perquè l’usin nens i nenes entre 8 i 16 anys. Pot ser utilitzat tant a l’escola com a casa. Scratch es pot descarregar gratuïtament en tres versions, per a Windows, Mac OSX i Linux. El programa ofereix traduccions en català i castellà entre altres llengües. La versió catalana ha estat traduïda per un equip format, entre altres, pel professorat de l'Escola Projecte.


Imagina – Programa – Comparteix

Imagina, programa i comparteix” és el lema d’Scratch. Amb aquest programa, els alumnes poden crear històries interactives, animacions, música, dibuixos i fins i tot jocs. Un cop acabats, tots els projectes poden ser penjats a la web oficial d’Scratch i ser compartits amb tots els visitants de la pàgina. Un dels factors interessants és que el codi queda obert i es pot descarregar al nostre ordinador: així, podem agafar creacions d’altres i millorar-les o bé aprofitar aquelles línies de codi que ens interessin pel nostre propi projecte.


Crear apilant blocs

Com si es tractés d’un joc de construccions, els alumnes van connectant les línies de codi una sobre l’altra i poden comprovar com es va comportant la seva creació. Els blocs ja vénen predeterminats i això evita que es produeixin errors de sintaxi (molt freqüents en altres llenguatges de programació). Dins l’aplicació, trobem blocs de tota mena classificats per colors: taronja pels blocs de control (si, sinó, repetir, per sempre...), blau pels de moviment (avança, gira, apunta...), rosa pels de so (tocar, canviar instrument...), etcètera.


Comments